Whey Protein

Peynir ve sütten elde edilen ve peynir altı suyu protein tozu olarak da bilinen whey protein, peynir üretiminde açığa çıkan bir yan üründür. Yağ, karbonhidrat veya diğer katkı maddelerin filtrelenmesi sonucu hızlı emilim gösteren ve daha kolay sindirilen bir forma gelmektedir. Whey protein tozu, aynı zamanda esansiyel amino asitler bakımından zengin olması sebebiyle sporcular tarafından en sık tercih edilen sporcu gıdalarından biridir.


Whey Protein Nedir ve Ne İşe Yarar?

Whey protein, peynir altı suyunda bulabileceğimiz bir protein türüdür. Peynir altı suyu proteini sütten üretilir. İnek sütü yaklaşık %80 kazein ve %20 peynir altı suyu içerir. Peynir altı suyu protein türlerinden birini seçmeden önce, tüm protein türlerini anlamak ve ayırt etmek önemlidir. Vücudunuz birçok amino asidi kendi başına üretir, ancak esansiyel amino asitleri üretmez. Beslenme yoluyla veya takviye olarak esansiyel amino asitlerin dışarıdan alınması gerekebilir ve whey protein tüketmek bunu yapmanın en iyi yollarından biridir.
Peynir yapım sürecinin bir yan ürünü olan whey protein, proteinlerin vücutta gerçekleştirdiği işlevleri yerine getirmek için gerekli olan önemli miktarda amino asit sağlar. Böylelikle kas dokularının yenilenmesine destek olarak kas kütlesini arttırmaya yardımcı olmaya yarar. Peynir altı suyu proteini , süt ürünlerinde bulunur ve birincil proteinlerden biri sayılmaktadır.

Peynir Altı Suyu Nedir?

Peynir altı suyu, sütün bir bileşenidir ve whey protein anlamında oldukça zengindir. Süt, su, vitaminler, karbonhidrat ve iki protein dahil olmak üzere çeşitli besinlerden oluşur.
Peynir yapmak için sütün işlenmesi sırasında, peynir altı suyu, enzimatik bir reaksiyon sonucunda kazeinden (pıhtılardan) ayrılır. Peynir altı suyu bileşeni, diğer tüm peynir altı suyu olmayan bileşenleri çıkarmak için süzülür, daha sonra saflaştırılır ve daha sonra bir toz oluşturmak için kurutulur.
Peynir altı suyu proteini tam bir proteindir, yani üç dallı zincirli amino asit (BCAA'lar) dahil olmak üzere dokuz temel amino asidin tümünü içerir. Kas protein sentezine katılımları ve enerji için kas yıkımından korunmalarıyla tanınan lösin, izolösin ve valin, katabolizma olarak bilinir.

Whey Protein Çeşitleri Nelerdir?

Şu anda piyasada 3 farklı peynir altı suyu protein tozu yani whey protein türü bulunmaktadır: izolat, konsantre ve hidrolizat. Her biri farklı şekilde işlenir ve besin içerikleri değişir. Konsantre ve izole, piyasadaki en popüler ürünler arasında sayılabilir.

Whey Protein Konsantresi (Concentrate Whey Protein )

Peynir altı suyu proteini konsantresindeki protein miktarı %25-89 arasında değişebilmektedir. Sağlık ve beslenme mağazalarında bulduğunuz peynir altı suyu protein tozu takviyeleri genellikle etikette peynir altı suyu proteini konsantresini listeler. Bu tip peynir altı suyu proteini genellikle %80 proteindir. Ürünün geri kalanı laktoz (%4-8), yağ, mineraller ve nemden oluşur.

Peynir Altı Suyu Protein İzolatı (Isolate Whey Protein)

Peynir altı izolatı, mevcut en saf peynir altı suyu proteinidir ve %90-95 arasında protein içerir. Çok az laktoz içerdiği veya hiç içermediği için laktoz intoleransı olan kişiler için iyi bir protein kaynağıdır. Isolate whey proteinlerin yağ oranı da çok düşüktür. Ürünün saflığı ve daha yüksek protein içeriği nedeniyle sporcular için özellikle tercih sebebi olabilmektedir.

Hidrolize Peynir Altı Suyu Proteini

Hidrolize peynir altı suyu proteini olarak da bilinen peynir altı suyu hidrolizatı, sindirimi en kolay olanıdır. Peynir altı suyu proteinindeki uzun protein zincirleri, peptit adı verilen daha kısa zincirlere bölünmüştür. Bu, bu tür peynir altı suyu proteininin vücut tarafından daha kolay emilmesini sağlar. Hidrolize peynir altı suyu proteini genellikle bebek formüllerinde, spor ve tıbbi beslenme ürünlerinde kullanılır. Hidroliz, peynir altı suyu proteininin besin kalitesini düşürmez.

Peynir altı suyunu özel yapan nedir?

Peynir altı suyu yüksek kaliteli bir proteindir, yani tüm temel amino asitler de dahil olmak üzere tüm amino asitlere sahiptir. Whey protein de aynı zamanda iyi emilen bir proteindir ve dağıtımını diğer birçok proteinden daha hızlı hale getirir. Bu nedenle, tüm amino asitleri içermesi ve hızlı bir şekilde teslim edilebilmesi, whey proteini egzersiz sonrası tüketilmesi gereken en iyi proteinlerden biri yapar. Soya proteini gibi bitkisel protein veya kazein ile karşılaştırıldığında peynir altı suyunda çok yüksek olan lösin ve toplam esansiyel amino asit (EAA) içeriğidir.

Whey Protein Nasıl Kullanılır?

Whey protein tozu kullanımı oldukça pratik ve kolaydır. En iyi ve etkili sonuçlar elde etmek için egzersiz öncesinde ve sonrasında tüketilebileceği gibi sadece spordan önce veya sonra da kullanılabilir. Antrenman türü veya seviyesine göre de kullanım şekli farklılık gösterebilmektedir. Peynir altı suyu proteini genel olarak bir toz biçiminde sunulur. Su veya yarım yağlı süt ile karıştırarak tüketebileceğiniz gibi sıvılara veya elma püresi gibi yumuşak yiyeceklere eklenebilir veya bir smoothie yapmak için buz ve taze meyve ile karıştırılabilir.

Ürün favorilerinize eklendi

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Veya Reset password