Trigliserid için en basit tanımı yapacak olursak; kanımızda bulunan lipid yani bir tür yağdır diyebiliriz. Vücut yemek ile birlikte alınan fazla enerjiyi anında trigliseridlere dönüştürür ve daha sonra kullanılmak üzere yağ hücrelerinde depolar. Yağları oluşturan en küçük yapı taşlarına yağ asidi adı verilir ve bu asitler vücutta depolanabilmek için gliserin adı verilen bir madde ile birleşerek trigliserit adını alırlar. Genel olarak bakıldığında yağın kötü bir şöhreti vardır. Çok miktarda kızartılmış ve yağlı yiyecek tüketmenin kilo almaya dolayısıyla sağlık sorunlarına yol açmaya neden olabileceği doğrudur. Yine de yağlar insanlar için temel gereksinimdir ve bir çok önemli işlevi bulunmaktadır. Yağlar, uzun bir sürenin üstünde enerji depolamak için de etkili bir yoldur. Çünkü karbonhidratlara göre gram başına iki kat daha fazla enerji içerirler buna ek olarak vücudun yalıtımını sağlarlar.

Trigliserid ile ilişkili bazı bilgileri soru cevap şeklinde aktarmak faydalı olacaktır.

Trigliserid Seviyesi Ne Kadar Olmalı?

Yapılan araştırmalara göre vücudun ortalama Trigliserid değerleri ;

  • Normal seviye 150 mg / dL’den az,
  • Sınır seviye: 150 ila 199 mg / dL,
  • Yüksek seviye: 200 ila 499 mg / dL,
  • Çok yüksek: 500 mg / dL veya üstü şeklindedir.

Trigliserid Yüksekliğinin Nedenleri Nelerdir?

Yapılan araştırmalara göre Trigliserid yüksekliğine neden olduğu düşünülen risk faktörlerinden bazılarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;

  • Sağlıksız ve dengesiz beslenme,
  • Sigara, alkol kullanımı,
  • Besinlerden sürekli olarak vücudun ihtiyacından daha fazla enerji alımı,
  • Spordan uzak yaşam tarzı,
  • Ailede bilinen kolesterol rahatsızlığı olması.
  • Kullanılan bazı ilaçlar.

Elbette akla ilk gelen sorulardan biri de trigliserid yüksekliğinin vücuda ne gibi zararları olduğudur. Yüksek trigliserid arterler yani atar damarların sertleşmesine veya arter duvarlarının kalınlaşmasına neden olabiliyor. Bu da maalesef kalp krizi ve kalp hastalığı riskini arttırıyor Son derece yüksek trigliseritler ayrıca pankreasın rahatsızlıklarına da davetiye çıkartıyor.

Yüksek Trigliseridi Düşürmenin Yolları Nelerdir?

Trigliserid yüksekliğini azaltmanın en öncelikli yolu elbetteki sağlıklı beslenme, düzenli egzersizi yaşam tarzı haline getirmektir. Sağlıklı yağlı beslenmeyi daha dengeli halde tutmak, hayvansal özellikle doymuş yağ tüketimini sınırlandırmak bu bağlamda faydalı bir önlem olarak düşünülebilir. Bir çok çalışmada, kilo vermeye bağlı olarak Trigliserid seviyelerinin %20–30 azaldığı gösterilmiştir. Genellikle tekrar kilo alınmadığı sürece bu etki korunur. Alkol kullanımını azaltmak, şekerden , rafine karbonhidratlardan kaçınmak da alınabilecek önlemlerden bazılarıdır.

Trigliserid Diyet ile Düşürülebilir mi?

Doktor kontrolü ile yapılacak ölçümlerin ardından bir diyetisyene başvurulabilir ve trigliserid yüksekliğini azaltmaya yönelik Trigliserid diyeti uygulanabilmektedir. Kadın ya da erkek her yaştan bireyin kendine has ideal bir kilo ve yağ seviyesi vardır. Bu ideal seviye belirlenerek hastalar bir diyet listesi ile takip edilmeli, yaşlarına göre ideal kilolarına ulaşmaları sağlanabilir. Bu diyet planı içerisinde fazlası yağa dönüştürülerek depolanan rafine şeker mümkün olduğunca sınırlandırılmalı, karbonhidrat ihtiyacı ağırlıklı olarak sağlıklı tam tahıllar ve meyvelerle karşılanmalıdır. Doymuş yağ alımı minimuma indirilmeli, özellikle kırmızı et tüketimi haftada iki gün ile sınırlandırılmalıdır.

Gıda takviyesi alınarak kan lipidlerini dengelenebilmektedir. Omega-3 yağ asitlerini içeren balık, deniz ürünleri ,ceviz gibi besinler uygun aralıklarla tüketilebilinir.

Yapılan bazı araştırmalar L Karnitinin vücuttaki yağların yakılmasına yardımcı takviye bir ürün olduğundan trigliserid düşürmede yardımcı olabileceğini öne sürmekte. Rhew ve Sachan (1986) tarafından kronik alkolik ratlarda L-karnitinin artan dozu ile hepatik lipit konsantrasyonundaki azalma arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla yapılan 42 çalışmada; ratlarda, diyetteki artan L-karnitin desteğinin toplam lipid ve trigliserit değerlerini önemli derecede düşürdüğü ve L-Karnitinin lipotropik etkisinin doza bağımlı olduğu belirtilmektedir.

L Karnitin ürünlerine göz atmak için; https://protein7.com/kilo-kontrolu-hacim

 

Kaynaklar: Khan Academy, Mount Sinai, Journalagent

 

Ürün favorilerinize eklendi

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Veya Reset password