Vücutta yetersiz olan maddeleri dışarıdan tamamlamak gerekir. Supplementler, spor tutkusuyla ilerleyen kişilerin yaşamında mühim bir konuma sahiptir. Supplement, vücuda alınan destekleyici besin (sporcu besinleri) anlamına gelir. Supplementler ise bu ihtiyacı karşılamak için tasarlanmıştır. Ağır antrenmanlar yapan kişiler, almaları gereken protein miktarı için yüksek miktarda et tüketebilir. Fakat et tüketilirken karbonhidrat ve yağlar da tüketileceği için bu durum vücudun gerekenden fazla kalori alması sonucu kilo artışı ve yağlanmaya yol açar. Ayrıştırılan ve vücuda ihtiyaç duyduğu besinleri sunan ürünler ise supplement adıyla kullanıma sunulmuştur.

Supplementlerin Faydaları Nelerdir?

Her supplement farklı bir işleve sahiptir. Supplementlerin ortak özellikleri ise vücudun onarımına ve gelişimine yardımcı olmaktır. Supplementlerin faydaları ise şöyledir:

  • Supplement kullanımı, kas kaybını önlemeye yardımcı olur. Her gün belirli bir miktarda protein almanızı kolaylaştırır. Alınan protein ile kazanılan amino asitler vücudun farklı bölgelerinde kullanılır.
  • Sağlığı destekleyen supplementlerin en büyük faydalarından biri yeni kas dokusu inşa etmektir. Antrenmandan önce ve antrenmandan sonra protein alındığında vücudun protein sentezleme hızı artar.
  • Supplement ürünleri, vücudun kendi kendine üretemediği besinlerin takviyesidir. Dolayısıyla vücut için gerekli olan tüm içeriği pratik bir tasarımla sunarlar.
  • Supplementler zamandan kazanmayı kolaylaştırır. Vücudun kendini onarma ve geliştirme yeteneği yeterince hızlı değildir. Supplementler bu süreci hızlandırır.

Supplement Çeşitleri Nelerdir?

Protein Tozu: Proteinler kaslarda görev alarak onların beslenmesini ve onarılmasını sağlar. Protein tozu sporcular için en iyi besin takviyelerinden biridir.

Probiyotikler: Mide ve bağırsak sağlığını korumak için tercih edilir. Bağışıklık sisteminin iyileştirilmesine katkısı olduğuna dair teoriler mevcuttur. Probiyotik takviyeleri alınıyor olsa bile en faydalı probiyotik olan yoğurt da mutlaka tüketilmelidir.

BCCA: Dallanmış zincirli amino asitler anlamına gelir. İnsan vücudunun üretemediği lösin, izolösin ve valin amino asitlerinden oluşur. Bunların mutlaka dışarıdan alınması gerekir. Kaslarda yıkımın önüne geçer ve büyüme hormonu salgılanmasına yardımcı olur.

Kreatin: Kreatin bir çeşit amino asittir. Vücutta doğal olarak üretilerek kaslarda depolanır. Enerji ihtiyacı olduğunda (koşmak gerektiğinde veya hızlı tempo geçişlerinde) devreye girer. Normal insanların günlük kreatin ihtiyacı 1-2 gram civarındadır. Sporcular için ise bu miktar 5-6 gram düzeyindedir.

Yağ Yakıcı Supplementler: İştahı azaltarak daha az kalori alınmasını sağar. Yağ gibi besin maddelerinin emilimini azaltırken, tok hissetmeyi kolaylaştırır. Yağ yakımını hızlandıran takviye besin ürünleridir.

Omega 3: Vücudun ihtiyaç duyduğu temel yağlardır. Hem vücut hem de beyin sağlığı için faydalıdır. Vücut kendi kendine Omega 3 üretemediği için bu yağ asitleri takviye olarak alınmalıdır.

Amino Asit: Proteini oluşturan moleküller olarak çok fazla çeşidi mevcuttur. Bunlardan 10 çeşit ise temel amino asitlerdir. İnsan vücudu bunları yeterli miktarda sentezleyemez ve dışarıdan desteğe ihtiyaç duyar. Amino asit takviyesi protein sentezini artırır. Bu sayede de vücudun protein üretmesi kolaylaşır.

Ürün favorilerinize eklendi

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Veya Reset password