Ketojenik diyet, son zamanların en ünlülerinden biriâEUR¦ Biliyoruz ki dönem dönem belli diyetler gündeme geliyor ve çokça denenip, çokça konuşuluyor. Ketojenik diyet nedir sorusunun cevabı ise bu sebeple önem kazanıyor. Düşük karbonhidratlı diyetler ile oldukça benzer nitelikte olan Ketojenik beslenme, karbonhidrat yönünden zayıf, yağ yönünden zengin bir beslenme şeklini ifade etmektedir. Bu beslenme şekli ile karbonhidrat alımının azalması, vücudu yağ yakımına teşvik etmektedir. Bu aşamada ise vücudumuz Ketoz adı verilen bir metabololik duruma gelmektedir. Ketojenik beslenme nedir, Ketojenik nedir işte bu aşamada gerçekten anlayabiliyoruz. Ketoz durumda, alınan yağ karaciğerde, beyne enerji sağlamak üzere işlenir ve ketonlar haline gelir. Açıkçası bu diyet ile hem vücudun gereksiz yağ kütlesinden arınması mümkündür, hem de beyin gücünün desteklenmesi ve daha enerjik, daha zinde hissetmek mümkündür.

 

Ketojenik Diyette Beslenme Şekli

 Keton diyet olarak da anılan bu beslenme şekli, diyet kavramının temeline uyun olarak bazı yiyecekleri yememize izin verirken, bazılarından uzak durmamızı söylüyor. Ancak bu diyetin temeli karbonhidrat! Karbonhidratlar, belli ve katı kurallar ile uzak durmamız gereken besinlerdendir. Üstelik Ketojen diyet yaparken karbonhidratı öyle azaltmak yetmiyor, sadece hamur işlerinden uzak durmak da yeterli değil, bazı sağlıklı olarak nitelenen yiyeceklerde de karbonhidrat bulunuyor ve tüm bunlardan uzak durmak gerekiyor. Ketojenik beslenmeyi hedef edindiyseniz, dikkat etmeniz gereken ilk kural bu. Diğer taraftan bu şekilde vücudumuz Ketoz duruma geldiği için hem tahıllar hem de nişastalı yiyeceklerden de sakınmamız gerekiyor. Nişastalı derken patatesten fasulyeye pek çok baklagilden söz ediyoruz. Diyet çeşitleri arasında karbonhidratı tamamen yasaklaması ile oldukça farklı bir alternatif olan Ketojenik diyet, elma, muz, portakal ve kavun gibi meyvelerden uzak durmamızı söylerken bal, pekmez ve akçaağaç şurubu gibi şekerleri de kesmemizi söylüyor.

Görüyoruz ki Ketojenik diyet aynı zamanda bir tür karbonhidrat diyetidir. Bu sebeple de oldukça uzun bir yasaklılar listesi var. Ancak bununla birlikte tüketebileceğimiz belli yiyecekler de var. Bunun için Ketojenik diyet örneği olarak kabul edebileceğiniz bir liste hazırladık.

  • Etler, rahatlıkla tüketebileceğiniz gıdalardır. Bu süreçte balıktan kümes hayvanlarına, biftekten kuzu etine istediğinizi yiyebilirsiniz. Ayrıca yumurta da rahatlıkla kahvaltılarda tercih edebileceğiniz bir besin.
  • Yeşil yapraklı sebzelerde ise özellikle ıspanak, lahana, marul ve roka önerilmektedir.
  • Brokoli ve karnabahar ise özellikle kış aylarında menünüzden eksik olmaması gereken yiyeceklerdir.
  • Süt ürünlerini ise bol yağlı tercih etmelisiniz. Kaşar peyniri, beyaz peynir, krema ve tereyağı rahatlıkla öğünlerinize dÇhil edebilirsiniz ama bol yağlı olması her zaman tercihimizdir.
  • Hem diyetinize uygun hem de sağlıklı birer atıştırmalık olarak ise ceviz, fındık, kaju ve ay çekirdeğini önerebiliriz.
  • Şeker ise tüketmiyoruz ama düşük karbonhidratlı tatlandırıcıları kullanabiliriz. Örneğin; stevia ve eritritol.
  • Son olarak ise rahatlıkla tüketebileceğiniz yağlardan bahsedelim. Biliyoruz ki Ketojen beslenmede sağlıklı yağlar enerjimizin kaynağı olarak karşımıza çıkar. Bu sebeple de tüketeceğiniz yağları doğru seçmeniz önemli bir konu. Hindistancevizi yağı başta olmak üzere çörek otu yağı, zeytinyağı ve susam yağı rahatlıkla kullanabileceğiniz yağlardır.

Ketojenik diyet listesi, genel anlamda bu yiyecekler ile planlanabilir. Doğru tarifler ile kolayca da uygulanabilir. Ancak bu aşamada bol su tüketmek ve kaliteli bir uyku çekmek önemliâEUR¦ Çünkü vücudunuzu bu şekilde dengede tutabilir ve yeni beslenme düzenine de sorunsuz bir şekilde adapte edebilirsiniz. İhtiyaç duyduğunuz takdirde çeşitli takviyeler ile de diyetinizi destekleyebilirsiniz.

Ürün favorilerinize eklendi

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Veya Reset password