Protein nedir, beslenmemizin yapı taşı olarak ifade edilebilir. Bugün beslenmesine özen gösteren herkes, başta protein olmak üzere, karbonhidrat ve yağ gibi besin değerlerini bilir. Ancak bunların yanında vücut geliştirme ile ilgileniyorsanız, spor yapıyorsanız ve sağlığınıza önem veriyorsanız, protein tüketirken ekstra dikkatli olmalı, ekstra bilinçli olmalısınız. Günlük protein ihtiyacı ise bu bağlamda son derece önem taşıyan bir bilgiâEUR¦ Ancak bu konuda tek bir doğru olmadığını hatırlatalım. Farklı çalışmalara göre farklı sonuçlar alınmış ve protein ihtiyacı konusunda da farklı görüşler ortaya atılmıştır. Genel kabul edilen görüşe göre ise kişinin vücut ağırlığı ile doğru orantılı olarak, kg başına 0,8 gr protein alınması gerekmektedir. Diğer taraftan ortalamalara bakıldığında, yetişkin ve hareketsiz bir yaşama sahip olan erkekler için günlük 56 gram protein önerilmektedir. Yetişkin ve hareketsiz yaşayan bir kadın için ise 46 gram proteinden söz edilebilir.

Protein, amino asitlerden oluşur ve amino asitler de vücudumuzda üretilebilenler ve üretilemeyenler olarak ikiye ayrılır. Bu sebeple de protein alınması, vücudumuz için hayati önem taşır. Ne kadar protein almalıyım diye soranların protein hesaplama çalışmalarının bu aşamada yetersiz kalacağını da belirtmek gerek. Çünkü özellikle hayvansal gıdalar ile alacağınız proteinlerin hangi miktarda hangi amino asidi içerdiğini bilemezsiniz. Ayrıca proteinlerin aldığımız kaloriler ile de yakın ilişki içerisinde olduğunu biliyoruz. Günlük alınması gereken protein kadar önemli olan günlük kalori ihtiyacı, diyetinizin planlanmasında devreye girer. Alınan kalorinin %30âEUR(TM)luk kısmının protein kaynaklı olması dengeli bir beslenmenin işaretidir. Protein içeren diyetler de bu sebebe bağlı olarak karşımıza çıkıyor. Kalori hesaplama yöntemlerini kullanarak günlük kalori alımınızı kontrol edebilir ve bunun %30âEUR(TM)luk kısmını da proteinlerden alarak vücudunuzu sağlıklı kılarak kilo verebilirsiniz.

Protein ağırlıklı beslenme ise belli durumlarda gerekli olabilir. Yani protein ihtiyacı belli durumlarda artış gösterebilir. Bu etkenlere uygun olarak proteinli besinler tüketilebilir. Eğer günlük yaşamınızda hareketliyseniz ve daha fazla enerji harcıyor, buna bağlı olarak da daha fazla enerji almaya ihtiyaç duyuyorsanız, proteinler de sizin için daha gerekli hale gelir. Protein içeren besinler ile hareketliliğinizi destekleyen bir beslenme düzeni yakalayabilirsiniz. Yaşlılarda ise Osteoporoz ve Sarkopeni gibi rahatsızlıkları engellemek amacı ile protein ağırlıklı beslenmeye önem verilmesi gerekir. Yetişkinlerde kg başına 0,8 gr olan oranın, yaşlılarda 1 âEUR 1,3 gr kadar olması gerekir. Bunların dışında herhangi bir sakatlanma ya da yaralanma yaşayan kişilerin hızla iyileşmesi, protein alımı ile ilişkilidir. Elbette ki vücut geliştirme ile uğraşanları ve de kas geliştirmeye merak salmış olanları da unutmuyoruz. Yağsız kas kütlesine sahip olmak isteyenler için de proteinli sporcu beslenmesi çok önemlidir. Protein diyeti ile protein tozu kullanımı, bu aşamada olan sporcular için oldukça etkili olacaktır. Kas kazanmak için siz de hareketli bir yaşamı benimseyip, proteini beslenmenizin merkezine alabilirsiniz.

Günlük Protein İhtiyacı Nasıl Karşılanır?

Proteini yüksek besinlerden söz edecek olursak ise yumurta protein ile adı eşleşmiş bir besin olarak ilk akla gelen oluyor. Diğer taraftan enerji veren yiyecekler olarak da nitelenen proteinli yiyecekler et, balık, süt ürünleri, kinoa, fındık, baklagiller ve benzeridir. Her biri kaliteli protein almak isteyenler için birer alternatif olabilir. Bu sağlıklı besinler ile günlük protein ihtiyacı nasıl karşılanır sorusuna da bir cevap vermiş olalım. Protein tozu ise bu aşamada en önemli protein kaynaklarından biri olarak belirtilmeli. Protein alımını daha kolay hale getiren ve daha kaliteli protein almayı mümkün kılan bu tür toz gıda takviyeleri, vücut gelişiminizi destekleyecektir.

"
Ürün favorilerinize eklendi

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Veya Reset password