Aloe vera, aslında binlerce yıldır sağlık ve güzellik dağıtan mucize bir bitki ama son yıllarda daha da popüler durumda. Kaynaklar, aloe vera kullanımının 6.000 yıl geriye kadar izlenmekle birlikte  Mısırlılar için âEURoeÖlümsüzlük bitkisiâEUR olduğu söyleniyor. Tarihsel olarak, aloe vera bitkisi yaraların tedavisi, saç dökülmesi, yara tedavisinin yanında ayrıca müshil olarak da kullanılmıştır. Günümüzde kozmetikten sağlık sektörüne kadar bir çok alanda sanayi haline gelmiştir. Aloe vera nedir, yararları nelerdir detaylı olarak bahsedelim.

Aloe Vera Nedir?

Diğer bir adı tıbbi sarısabır olarak da bilinen aloe vera ,kaktüs benzeri, sarı çiçekleri, üç köşeli yaprakları olan bir bitki türüdür.. Afrika, Asya, Avrupa, Amerika Birleşik DevletleriâEUR(TM)nin güney ve batı bölgelerinde kuru, tropik iklimlerde yetişir. Zamanla bir çok coğrafi bölgede bilinir ve kullanılır hale gelmiştir. Aloe veranın kullanılabilir olan iki kısmı bulunur. Yaprağının içinden sıyrılabilen berrak jel ve yaprağının dış kısmında bulunan sarı aloe latekstir. Aloe vera jeli genellikle yanıkları, çeşitli cilt hastalıklarını tedavi etmek için cilt üzerinde kullanılır. Jel ayrıca sıvı veya kapsül şeklinde bulunabilir ve ağız yoluyla alınabilmektedir. Aloe lateks ise müshil özelliklerinin olduğu bilinmektedir. Kendine has acımtırak bir tada sahiptir.

Aloe VeraâEUR(TM)nın Faydaları Nelerdir?

Aloe vera, bakterileri, virüsleri ve mantarları önlemek konusunda oldukça faydalı bir bitki. Aynı zamanda vitamin ve mineral deposudur. İçerisinde A, C, E vitaminleri, folik asit, kolin, B1, B2, B3, B6 ve B12 vitaminlerinin yanında içerisinde kalsiyum, magnezyum, çinko, sodyum, demir ve potasyum elementlerini barındırıyor. Aynı zamanda aloe vera içerinde insan vücudunun ihtiyaç duyduğu hayati olan 8 aminoasit bulunur. Diğer faydalarını detaylarıyla aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;

  • Sindirim rahatsızlıklarını gidermek konusunda oldukça yardımcı bir bitkidir. Aloe vera bitkisi, kabız, ishal, reflü gibi hastalıklar üzerinde iyileştirici bir etkiye sahiptir ve sindirim sisteminin zararlı olan bakterilerden arınmasına yardım etmektedir. Ayrıca Aloe vera doğal bir müshil olarak kabul edilir.
  • Yapılan laboratuvar çalışmalarında diş ve diş etleri için diş macununa eklendiğinde oldukça faydalı olduğu gözlemlenmiştir. Aloe vera kimyasal içerikli gargaralarla karşılaştırıldığında, ağız içindeki plağı azalttığı da görülmüştür. Ayrıca, diş eti kanaması ve diş eti şişliklerini de tedavi etmektedir.
  • Ultraviyole ışınlarına karşı cildi korumak ve iyileştirmek için birebirdir. Yapılan araştırmalar aloe veranın deriyi nemlendirdiğini, güneş yanığı ve cilt kızarıklıklarına iyi geldiğini, derinin esnekliğini korumaya yardımcı olduğunu göstermiştir.
  • Böcek, sinek ısırıklarından veya alerjiden kaynaklanan kaşıntıya da iyi gelmektedir. Yapılan araştırmalara göre Aloe veranın deri üzerindeki iyileştirme gücü, deri ya da derideki oksijen miktarını ve doku sentezini arttırmasından ileri gelmektedir.
  • Sivilce ve yara tedavisinde özellikle kullanılan aloe vera jeli cildi sakinleştirir, kaşıntı ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur.
  • Aloe veranın içinde bulunan polisakkaritler, bağışıklık sistemimizin virüslerle savaşmasında destekleyici rolü bulunmaktadır. Ayrıca içinde bulunan antioksidanlar, vücudun yaşlanma sürecinde büyük rol oynayan dengesiz bileşiklerle savaşmasına yardımcı olmaktadır.
  • Aloe verada bulunan salisilik asit sayesinde ağrı kesici olarak oldukça etkilidir.
  • Yapılan çalışmalar sonucu edinilen bulgular düzenli ve uzun süreli kullanımda kırışıklık, esneklik ve kolajen üretiminde iyileşmeler görüldüğünü gözlemlenmiştir. Bu bulgular, aloe veranın kişiyi kırışıklıklardan kurtaracağı anlamına gelmemekle birlikte cildin dokusunu iyileştirerek kırışıklıkların görünümünü azaltabileceğini göstermektedir.
  • Kan şekerinizi düşürür,Yayınlanan bir çalışmaya göre günde iki kaşık aloe vera suyu içmek, tip 2 diyabetli hastalarda kan şekeri seviyesini düşürebilir.

Aloe Vera Nasıl Kullanılır?

Cilt Üzerinde Kullanımı;

Aloe verayı cilt maskesi olarak kullanabilirsiniz. Yaprağın içindeki jel çıkarılarak doğrudan veya zeytinyağı, Hindistan cevizi gibi yağlar ile karıştırılarak kullanılabilir.

Uçuk tedavisi için günde birkaç defa uçuk üzerine uygulanabilir.

Yanıklar için günde iki kez yanık olan bölgeye aloe vera kremi sürülebilir.

Sivilce tedavisi için temiz cilde sabah akşam %50 oranında aloe özü içeren jeli uygulanabilir.

Ağız Yoluyla Kullanımı;

Kabızlık sorunu için: Akşamları 100-200 mg aloe veya 50 mg aloe özü kullanabilirsiniz.

Diyabet tedavisinde etkili doz ve aloe formu belirsizdir. Dozları günlük 100-1000 mg arasında olmalıdır. Özsuyu dozu ise günlük, 15-150 ml arasında değişmektedir.

Aloe vera hakkındaki çalışmalar devam etmektedir. Ancak ne Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ne de Amerikan İlaç Kurumu (FDA) hala Aloe vera konusunda yeterli kanıt olmadığı görüşündedirler ve olası yan etkilerden dolayı uyarılarda bulunmaktadırlar.

Aloe VeraâEUR(TM)yı Kimler Kullanmamalı?

  • Hamileler ve emziren anneler Hamilelikte düşüğe yol açtığına ilişkin raporlar mevcuttur.
  • Yaşlılar,
  • Mide sorunu olanlarda aloe veranın fazla kullanımı hassas kişilerde mide ağrısı ve kramplara neden olabilir.
  • Bağırsak hastalıkları olanlar, Crohn hastalığı, ülseratif kolit gibi bağırsak hastalıklarından birine sahipseniz kullanılmaması tavsiye ediliyor.
  • Hemoroid hastasıysanız, aloe verayı çok dikkatli kullanmalısınız. Günlük doz aşımı tavsiye edilmemektedir.
  • Böbrek sorunlarınız varsa, kullanmadan önce doktorunuza danışmanız tavsiye edilmektedir.
  • Ameliyat öncesi ve sonrasında: Aloe vera kan şekeri düzeyini etkileyebildiği için ameliyat öncesi ve sonrasında kullanımı önerilmez.
Ürün favorilerinize eklendi

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Veya Reset password